gediplomeerd hoefsmid

Mok

Mok

Mok is een verzamelnaam voor alle vormen huidproblemen die het meeste voorkomen in de kootholten van een paard. Het meest bekende symptoom is de kloof. Mok kan zich ook over het gehele onderbeen uitbreiden, deze vorm van mok word ook wel rasp genoemd. Wanneer het om ernstige mok gaat kan het paard last krijgen van een dikke ondervoet en zelfs kreupel gaan lopen. In acute gevallen kan bloedvergiftiging optreden. Het been is dan dik tot aan de liezen. 

Mok kan in verschillende vormen zichtbaar zijn. Zo is er roodheid van de kootholtes, met daarbij een verdikking van de huid. Vaak gaat dit gepaard met jeuk. Schilferig eczeem, waarbij de huidafstoting versneld en abnormaal plaatsvindt en als laatste vochtig eczeem. Hierbij heeft het paard last van vochtige kootholtes.

Oorzaken van mok

  • Vocht en urine kunnen de grote boosdoener zijn. Stallen grondig uitmesten en droge stal is belangrijk voor paarden met mok. Houdt in ieder geval de benen van het paard droog. Een andere bodembedekker kan daar ook aan bijdragen
  • Mok ontstaat in een vochtige omgeving: vochtig weer, modderige wegen, wondjes aan de benen of het teveel wassen van de benen. Vooral als de kootholte teveel met de borstel wordt bewerkt
  • Ook de buitentemperatuur en luchtvochtigheid zijn van invloed
  • Soms is de oorzaak een besmettelijk eczeem. Dit zal meestal gepaard gaan met een schimmelinfectie
  • Wondje in de kootholte of huidparasieten kunnen ook mok veroorzaken

Behandeling van mok

Het advies bij kloven is voornamelijk de benen droog houden, desinfecteren en de kloven laten genezen. Mok zit in een zeer bewegelijk gedeelte, waardoor de kloofjes moeilijk genezen. Maak gebruik van een goede mokzalf die bacteriedodend, pijn, jeuk en ontstekingremmend werkt. Niet ieder paard reageert goed op iedere zalf. Probeer zelf welke zalf het beste voor uw paard werkt.

 

Bij paarden die snel last hebben van mok spreekt het voor zich dat het schoon en droog houden van de stal van belang is. Wanneer de mok niet geneest, wacht dan niet te lang om een dierenarts te bellen. Mok kan namelijk tot heftige infectie of zelfs bloedvergiftiging lijden.