gediplomeerd hoefsmid

Hoefzweer

Hoefzweer

In de hoef is niets te zien, geen steentjes of spijkers en het been is verder ook niet dik. Maar wat is dan wel de oorzaak van deze spontane kreupelheid? In 90% van de gevallen gaat het om een hoefzweer. Bij het lopen ziet men dat het paard op het gezonde been valt en het kreupele been alleen in de teen belast. Verder kan de locatie van de zweer warmer aanvoelen dan de rest van de hoef. Elke ontsteking gaat gepaard met een zwelling, maar aangezien er in de hoef geen ruimte is, zal dit lijden tot pijnlijkheid en kreupelheid. Een hoefzweer is lang niet altijd een spoedgeval, maar bij verwaarlozing kan het lijden tot een losse wand, hoornzuil of ontsteking van het hoefbeen. Verder speelt stalhygiëne vaak een rol, maar ook aanleg vanuit het paard zelf speelt mee. Tevens is het zo dat bij zorgvuldige hoefverzorging de kans op een hoefzweer verkleind wordt.

Oorzaken van een hoefzweer

  • Een septische hoefzweer; veroorzaakt door bacteriën zoals bij vernageling of opkruipend vuil
  • Een aseptische hoefzweer; deze oorzaak komt vanuit het lichaam zelf, zonder de hulp van bacteriën, zoals kneuzingen in de hoef

Behandeling van een hoefzweer

Een hoefzweer is goed te herkennen, mits er een nauwkeurig onderzoek wordt gedaan door de hoefsmid. Deze zal de hoornzool zorgvuldig openleggen en rekening houden met de voorkeursplaatsen van ontstekingen. Deze bevinden zich voornamelijk ter hoogte van de verzenwand en de verzenen omslagen die aan de weerskanten van de straal liggen. Om de locatie van de hoefzweer zorgvuldig terug te vinden zal de hoefsmid tevens gebruik maken van een zogenaamde visiteertang. Met deze tang kan je de hoef nauwkeurig nagaan waar de druk het hoogst is en dus de pijnreactie van het paard het ergste zal zijn. Op het moment dat de hoefsmid de locatie gevonden heeft zal de hoef op deze plaats zorgvuldig open gelegd worden, waar men snel genoeg de ontsteking van de hoefzweer tegenkomt doordat het ontstekingsvocht naar buiten komt. Als de hoefzweer gevonden is zal deze zover mogelijk worden open gesneden en ontsmet worden. Indien de ontsteking nog niet naar buitenkomt, zal de hoefsmid de hoef inpakken met natte watten en verband, om de hoef weker te maken. Door de harde zool kan een ontsteking niet uitbreken, als de zool zachter is gaat dat makkelijker. Verder kan het nodig zijn het paard te laten beslaan met een verbandijzer, zodat de wond zo goed mogelijk behandeld kan worden.

 

Hoefzweer   Hoefzweer
Hoefzweer