gediplomeerd hoefsmid


Fracturen

Stel: u staat uw paard te longeren, alles gaat fijn en het paard werkt zijn spieren los. Plotseling maakt uw paard een sprong door een onverwacht hard geluid. Binnen enkele passen staat hij alweer stil, met zijn been naar voren. Hij wil met geen mogelijkheid zijn been en ondervoet belasten. Nadat de dierenarts zijn onderzoek heeft gedaan en hij röntgenfoto’s heeft gemaakt, blijkt dat het kroonbeen van uw paard gebroken is.

Fracturen, oftewel breuken, kunnen ontstaan in de gehele ondervoet of onderbeen en zijn in veel gevallen lastig te behandelen. Bij fracturen breekt het bot in twee delen. In de ondervoet of onderbeen zijn het vaak het hoefbeen, straalbeen en/of het kroonbeen waar fracturen ontstaan. Aan beide zijde van het hoefbeen zitten zijtakken, deze zijn gevoelig voor fracturen. Doordat het hoefbeen stevig tussen de hoefwand in zit, hoeft een paard niet direct na een fractuur kreupel te lopen. De kreupelheid toont dan pas bij ongelijkmatige belasting van de hoef. Zoals op de harde volte. Ook veulens zijn gevoelig voor fracturen in het hoefbeen. Botten van veulens zijn nog broos en gevoelig voor breuken. Door een harde landing op een scherp voorwerk, zoals een steen, stoten of struikelen kunnen er fracturen in het hoefbeen ontstaan. Direct na het fractuur kan een paard de hoef niet meer belasten. Omdat er meerdere oorzaken ten grondslag liggen aan acute kreupelheid, is het belangrijk goed onderzoek te doen. Actuele kreupelheid kan zich namelijk ook voordoen bij een hoefzweer of nageltred.

Een fractuur van het kroonuitsteeksel van het hoefbeen is een van de veelvoorkomende fracturen. Het is de plaats waar de strekpees zich aanhecht. Door een plotselinge trekkracht kan het breken. Middels röntgenfoto’s zal duidelijk worden of het om een fractuur in het hoefbeen gaat. Het verloop en herstel zijn afhankelijk van de plaats van de breuk.

Oorzaken van fracturen

- Ongelukkige pas
- ongecontroleerde of onverwachte beweging
- stoten of struikelen
- landen op een scherp voorwerp, zoals een steen

Behandeling van een hoefbeen fractuur

Er zijn verschillende scenario’s voor paarden met een fractuur en kans op volledig herstel is afhankelijk van de plaats van de fractuur. Een fractuur bij een veulen heeft een goede prognose, zo ook een fractuur aan de zijtakken van het hoefbeen. Bij deze fracturen moet het paard aangepast beslag krijgen met een gipsverband. Daarnaast is absolute boxrust vereist. Hiermee krijgt de hoef rust en krijgt de breuk de gelegenheid om te helen.

Als het breukvlak contact maakt met het hoefgewricht, spreken we van een intra-articulair fractuur. Hierbij is het van belang dat het fractuur goed geneest, anders ontstaat er te veel littekenweefsel op het bot. Wanneer dit binnen het hoefgewricht het geval is, kan er artrose in het hoefgewricht ontstaan. Ook wel bekend als lage overhoef. Na 6 tot 8 weken moeten er weer een nieuwe röntgenfoto's gemaakt worden om te zien hoe de genezing verlopen is. Behandeling van een fractuur in het hoefbeen neemt minimaal 6 maanden in beslag.

Onder leiding van een deskundig team van dierenarts en hoefsmid en een lange herstelperiode van minimaal 6 maanden is genezing mogelijk. De resultaten van fracturen zijn nogal wisselend.