gediplomeerd hoefsmid

Zomerbeslag

Zomerbeslag

Lange ritten over het strand, door de bossen of juist het wedstrijd gevoel. Allemaal behorend tot de zomer. Omdat men tegenwoordig op verschillende terreinen rijdt bij bepaalde disciplines van sport kan zomerbeslag, met stiftgaten, een uitkomst zijn. Deze geven meer grip in het parcours. Wilt u dat er stiftgaten in uw ijzer aangebracht worden, dan kunt u dat voor de behandeling aangeven.

Tips voor de zomer en zomerbeslag

Staat uw paard in de zomermaanden op het land en wilt u de hoeven in goede conditie houden, dan kunt u een aantal dingen doen:

  • Zorg dat de slootkanten zijn afgezet, zodat de ijzers er niet afgezogen worden in de drassige kanten tijdens het drinken. Hierdoor is kans dat de hoeven dusdanig beschadigen dat er geen ijzer meer onder kan minimaal.
  • Paarden die op het land staan krijgen erg droge voeten. Als de hoeven niet op tijd bekapt worden is de kans op scheuren en brokkelhoeven erg groot. Wacht dus niet te lang met bellen.
  • De mogelijkheid tot stalling of een paddock. Met het Nederlandse weer kan het goed voorkomen dat het land drassig wordt. Een droge stal of zandbodem zal bijdrage tot goede kwaliteit hoeven. Daarnaast geeft het uw paard de mogelijkheid om droog te kunnen liggen.
  • In de zomer worden wedstrijden ook wel op grasbodem gereden. Zomerbeslag met stiften kunnen ervoor zorgen dat uw paard meer grip heeft op deze bodem.
  • Vet de hoeven van uw paard pas in als u ze goed heeft natgemaakt. Als u de hoef niet vooraf natmaakt droogt de hoef eerder uit. Door het vet sluit u al het vocht in de hoef op en krijgt vocht van buiten geen kans om binnen te dringen.

Waar moet u op letten bij het aanschaffen en bij het gebruik van stiften?

  • Heeft u paard al vaker op stiften gelopen? Ongeacht de bodem zal een onervaren paard even moeten wennen aan stiften. Stiften hebben namelijk een afremmende werking. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om thuis te oefenen met stiften. Probeer de eerste keer eerst kleine stiften, om te ervaren wat het effect is op de beweging van je paard.
  • Op welk niveau of welke discipline rijdt u? Voor dressuur is iets minder grip nodig dan voor bijvoorbeeld een springparcours of cross. Daarnaast speelt ook het niveau mee, voor een B parcours kan je andere stiften gebruiken dan voor een 1.60 parcours. Als je twijfelt kies altijd voor de kleinste stiften. Met te grote stiften kan het paard moeite hebben met afzetten.
  • Soort en kwaliteit van de bodem. Voor een harde bodem heeft u puntige (smalle) stiften nodig zodat deze goed door de bodem heen komen en ook weer snel uit de bodem kunnen. Voor een losse of natte bodem is het beter om wat bredere en vierkante stiften te gebruiken. Twijfelt u? Kies dan altijd voor de kleinste stiften. Een paard wat moeite heeft met het afzetten omdat de stiften niet door de bodem zakken, geeft extra spanning op de benen en pezen.

Extra tips van de hoefsmid 

  • Glijdt uw paard in de bocht vaak uit, ondanks de stiften? Dan kan de hoefsmid in de buitenste tak van het achterijzer een extra stiftgat boren. Hierdoor krijgt het paard meer grip.
  • Heeft u weleens meegemaakt dat een stift is afgebroken? Dat kan gebeuren, maar als u vervolgens nogmaals moet starten is een extra stiftgat aan te raden. Vraag je hoefsmid naar de mogelijkheden voor uw paard. Zorg er tevens voor dat u reserve stiften meeneemt.
  • Maak de stiftgaten in het ijzer de avond voor de wedstrijd schoon en stop er watjes in met vet. Dan draait u de volgende dag de stiften er zo in.
  • Berg uw stiften na gebruik schoon op. Het liefst in een geoliede doek met wat rijst. Hierdoor gaan de stiften minder snel roesten.

Wilt u meer informatie over de tarieven van zomerbeslag, neem dan gerust contact met ons op via 06 4111 65 67.

Zomerbeslag