gediplomeerd hoefsmid

Artrose
Artrose

Een gewricht bestaat uit twee kanten van een bot, met daarop een laagje glad kraakbeen en ertussen gewrichtsvloeistof om het gewricht soepel te laten bewegen. De banden die daarom heenlopen zorgen voor stevigheid. Een gezond gewricht zorgt ervoor dat een paard soepel en pijnvrij kan bewegen. De gewrichtsslijtage dat bij paarden kan optreden wordt artrose genoemd. De kwaliteit van de vloeistof in de gewrichten en het kraakbeen wordt minder  en de botvlakken schuren over elkaar heen. De reactie hierop is het aanmaken van extra onregelmatig bot op deze plaatsen. Het gevolg van artrose is dat gewrichten minder beweeglijk worden en bewegen pijnlijk wordt voor een paard. Artrose kan voorkomen in elk gewricht, waarbij ook artritis kan ontstaan. Bekende vormen van artrose bij paarden zijn spat, lage- en hoge overhoef (aan het hoef- en kroongewricht) en hoefkatrol.

Oorzaken van artrose bij paarden

  • Ouderdom
  • Overbelasting
  • Ontsteking
  • Standafwijking
  • Chip in het gewricht
  • Ook een langdurige verkeerde, ongezonde hoefstand kan artrose veroorzaken

Behandeling van artrose

Bij artrose kan het gewricht dus niet meer soepel bewegen en schuurt als het ware. Dit uit zich bij de beweging in stijfheid of kreupelheid. Bij artrose in het kaakgewricht zal het paard moeilijk eten of scheef kauwen. Artrose in een halswervelgewricht bezorgt het paard pijn bij het buigen of strekken van de hals. De diagnose kan op röntgenfoto worden vastgesteld. Normaal is het kraakbeen op de foto zichtbaar als een zwarte ruimte tussen 2 botten. Als er sprake is van ernstige artrose is deze zwarte ruimte duidelijk kleiner dan bij een gezond paard.

De behandeling van artrose kan alleen voorkomen dat de gewrichten niet verslechteren, volledig herstel is niet mogelijk. Kraakbeencellen zullen na de geboorte van het dier niet meer vermenigvuldigen, dus de schade zal niet uit zichzelf herstellen. Bij artrose is het wel zo dat stilstand achteruitgang voor het paard betekend. Beweging is absoluut noodzakelijk om de verdeling en vorming van gezond gewrichtvloeistof te stimuleren. Zonder voldoende gewrichtsvloeistof komen de gewrichtsvlakken tegen elkaar en verergeren de klachten.

Artrose is beslist niet het einde voor een paard. Topsport en artrose gaan meestal niet samen, maar voor recreatief rijden of basisniveau in de sport hoeft artrose geen bezwaar te zijn. Met aangepaste beweging, eventueel ander beslag of voedingssuplementen is het goed mogelijk om het paard weer pijnvrij te krijgen. Pas een goede warming up en cooling down toe. Als het paard erg veel last heeft, dan is rust, maar wel met lichte beweging, nodig. Bijvoorbeeld een periode van weidegang zonder werken. Vaak komt het proces dan tot rust en verdwijnen de problemen voor een tijd.