gediplomeerd hoefsmid

De verzenen

De verzenen

De verzenen zijn het laatste stuk van de draagrand onder de ballen van de hoef en kunnen vergeleken worden met de hiel. De verzenen geven de hoef de juiste stand en correcte verzenen zorgen ervoor dat de denkbeeldige voetas ongebroken door de ondervoet loopt. Te hoge of lage verzenen zorgen ervoor deze denkbeeldige voetas niet meer recht is waardoor er problemen met gewrichten en banden in de ondervoet ontstaan. Aan de binnenkant worden de verzenen gesteund door de steunsels. De verzenen aan de binnenkant van de hoef zijn steiler dan aan de buitenkant.

Er zijn verschillende problemen die zich kunnen voordoen aan de verzenen. De twee meest voorkomende problemen zijn hieronder beschreven.

Omgeslagen verzenen

Het probleem bij omgeslagen verzenen is dat de verzenen naar binnen zijn omgeslagen. Deze bevinden zich onder het draagoppervlak van de hoef, zonder dat de gehele verzenwand omslaat. De verzenen zijn onder druk omgeslagen en zullen op den duur tegen de lederhuid gaan drukken waardoor het paard kreupel wordt. Vaak is dit beeld de voorganger van chronische ondergeschoven verzenen.

Oorzaken van omgeslagen verzenen

  • Verwaarlozing van de voetas door ondeskundig handelen van de hoefsmid
  • Verwaarlozing van de voetas door de te grote periodes tussen het beslag. Hierdoor wordt de teen van de hoef te lang
  • Te kort of nauw beslag
  • Gebruik van wiggen

Behandeling van omgeslagen verzenen

De behandeling tegen omgeslagen verzenen richt zich voornamelijk op het wegnemen van de grote druk op de verzenen. De omgeslagen delen moeten worden weggehaald, zodat de verzenen weer recht kunnen aangroeien. Vaak is hierbij ruim- en lang beslag al voldoende. Laat uw paard in zo’n geval regelmatig beslaan zodat de juiste voetas behouden blijft en een te grote druk op de verzenen voorkomen wordt. Een andere behandeling is hoefbeslag met een leren zool, opgevuld met Hoofpad (siliconen).

Ondergeschoven verzenen

Wanneer een paard last heeft van omgeslagen verzenen en niet behandeld wordt kan hij last krijgen van chronisch ondergeschoven verzenen. Dit is een afwijkende hoefvorm die voornamelijk voorkomt bij paarden met platvoeten of lage verzenen. Hierbij gaan de steunsels omslaan en als draagvlak dienen.

Ondergeschoven verzenen ontstaan doordat het toongedeelte in de hoornwand dikker is dan ter hoogte van de verzenen. De steunsels zijn slecht ontwikkeld en hebben minder draagvlak waardoor ze naar binnen slaan en in de richting van de lederhuid drukken. Hierdoor kan kreupelheid ontstaan en is bij mensen te vergelijken met een likdoorn.

Oorzaken van ondergeschoven verzenen

  • Ongelijke hoeven waarbij er een been langdurig overbelast is geweest, veroorzaakt door blessures of een verkeerde lichaamsbouw
  • Verkeerd beslag wat te kort of te nauw gelegd wordt, waardoor de hoef over het hoefijzer zakt en beschadigd raakt
  • Stelselmatige verwaarlozing van hoefverzorging waarbij de smid pas gebeld wordt op het moment dat de hoef al over het hoefijzer staat
  • Platvoeten steiler willen zetten door middel van wiggen. Hierdoor wordt juist de druk op de verzenen verhoogd waardoor ze naar binnen omslaan
  • Stelselmatig ondermijnen van de sterkte van de hoef door middel van te veel afvijlen van de hoef of wegnemen van de verzenenomslagen en het omringende hoorn

Behandeling van ondergeschoven verzenen

Deze is gericht op het ondersteunen van de verzenen zonder dat deze naar binnen omslaan. Dit wordt met name bereikt door een ruimbeslag en eventueel een balkijzer of een hoefijzer met verbrede takken afhankelijk van de ernst van de situatie. Mocht het paard hierbij nog niet voldoende steun hebben zal de hoef met leren zool opgevuld worden met Hoofpad (siliconen) om tijdelijk de druk te verlichten op verzenen. Verder zal het probleem al sterk verminderen door middel van periodiek om de vijf à zes weken het paard te laten bekappen of beslaan. Hierdoor zal de kans op een te grote druk op de verzenen afnemen, aangezien de teen op tijd wordt ingekort.

Steunsels

De steunsels geven steun aan de hoef en voorkomen dat het gewicht van het paard op de straal rust tijdens het belasten.  Daarnaast vormen de steunsels de overgang van de hoefwand naar de zool aan de onder/achterkant van de hoef en zijn ze een sterk steunpunt voor de verzenen.